-
ILOŚĆ PORCJI8-10
-
WAGA (OKOŁO)do 1,5 kg
-
CENA140 zł
-
DLA DZIECITak
Torcik z czekoladą idealnie nadaje się wszelkie uroczystości rodzinne – urodziny, imieniny, imprezy okolicznościowe. Sama nie wiem dlaczego, ale jest to dla mnie ciasto wyjątkowo dostojne, eleganckie. Rządzi w nim czekolada, królowa słodkiego świata – może stąd bierze się ta elegancja?
Oto jak taki torcik czekoladowy przygotuję dla Ciebie.
Na początek zabiorę się za biszkopt. Ma na niego sprawdzony, od wielu lat ten sam, przepis – białka ubijam na sztywno, tak aby po odwróceniu misy nic nie wypadło 😉 Następnie dodaję żółtka i cukier, cały czas ubijając. Do dobrze ubitej masy dodaję starannie przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Masę biszkoptową wykładam na tortownicę i wkładam do dobrze rozgrzanego piekarnika (ok. 160 stopni) na 40 minut.
Kiedy biszkopt wygrzewa się w wysokich temperaturkach, ja przygotowuję masę czekoladową. Do tego celu roztapiam na parze gorzką czekoladę wysokiej jakości. Następnie jedno jajko i pięć żółtek ubijam wraz z cukrem – wszystko również na parze, tak aby roztopił się cukier. Ucieram masło, do którego dodaję masę jajeczną.
Taką masę dzielę na dwie części, z czego do jednej dodaję roztopioną czekoladę, a do drugiej – porzeczki.
Do smaku dodaję również alkohol (w wersji dla dzieci – o czym proszę zawsze informować, alkoholu nie dodaję).
Wracam do biszkopta. Dzielę go na trzy części i ponczuję alkoholem (tak jak w przypadku masy, pomijam ten dodatek w tortach dla dzeci).
Składam tort – na początek wykładam biszkopt, następnie masę czekoladową, biszkopt i masę z porzeczkami, biszkopt. Całość odstawiam do lodówki.
Kiedy biszkopt z masą się schładza, ja robię masę do obłożenia tortu. Ubijam białka i cukier, również na parze. W sumie to może ten tort powinien nazywać się Parowy 😉 ? Jeżeli tort miałby być kolorowy, to dodałabym jeszcze barwnika spożywczego – tu pytanie jakiego koloru chciałbyś tort? Tu przykładowo jest bez żadnych barwników, w kolorze kremowym – taki najbardziej pasuje mi do wersji z czekoladą.
Wyciągam tort z lodówki i okładam go masą, gładząc nożem cukierniczym.
Dekoruję wedle życzeń. Ja do tego tortu lubię dodawać polewę czekoladową, owoce, kostki czekolady.
Taki torcik mogę zrobić dla Ciebie. Wystarczy, że dasz mi znać.
Wszystkiego najsłodszego!
Gosia
Zostaw komentarz