- 11 listopada 2020
- przez Gosia

-
ILOŚĆ PORCJI10
-
WAGA (OKOŁO)do 1 kg
-
CENA70 zł
-
DLA DZIECITak
Domowe ciasta na zamówienie. Świąteczny sernik na kruchym cieście z kandyzowanymi pomarańczami
Świąteczne wypieki poza wyjątkowym smakiem, mają w sobie magię wywoływania wspomnień. Kojarzą się z ciepłem domowego ogniska, choinką, prezentami, wspólnym świątecznym biesiadowaniem. Słodkimi chwilami.
Mam nadzieję, że i Tobie takie miłe wspomnienia przywołam moimi domowym wypiekami.
Dzisiaj chciałabym Ci zaproponować „Świąteczny sernik na kruchym cieście z kandyzowanymi pomarańczami”.

Oto jak go dla Ciebie przygotowuję.
Zaczynam od przygotowania kruchego ciasta. Mieszam ze sobą mąkę, cukier puder, jajko, masło i troszkę proszku do pieczenia. Jak już wszystkie składniki dobrze wymieszamy, to przekładamy je do brytfanki, obkładając ją od środka. Odkładam brytfankę z ciastem do lodówki na około godzinę.
Najważniejsza, jeżeli tak można powiedzieć, część sernika to jego wnętrze. To do dzieła.
Mieszam ze sobą dwa serki – mascarpone i ricotta, dodając do nich jajka i budyń waniliowy.
Tak przygotowaną masę serową wlewam do ostudzonego ciasta i piekę w dobrze rozgrzanym piekarniku (180 st.) przez około godzinę.
W czasie kiedy sernik się piecze, ja kandyzuję pomarańcze.
Kiedy sernik jest już upieczony i wystudzony, umieszczam na nim kandyzowane pomarańcze i goździki, a czasami też cały cynamon.
Jeżeli chciałbyś u mnie zamówić taki „domowej roboty” świąteczny serniczek, to zapraszam do kontaktu.
Wszystkiego najsłodszego!
Gosia
Zostaw komentarz