Świąteczny sernik na kruchym cieście – na zamówienie

Sernik świąteczny
  • ILOŚĆ PORCJI
    10
  • WAGA (OKOŁO)
    do 1 kg
  • CENA
    70 zł
  • DLA DZIECI
    Tak

Domowe ciasta na zamówienie. Świąteczny sernik na kruchym cieście z kandyzowanymi pomarańczami

Świąteczne wypieki poza wyjątkowym smakiem, mają w sobie magię wywoływania wspomnień. Kojarzą się z ciepłem domowego ogniska, choinką, prezentami, wspólnym świątecznym biesiadowaniem. Słodkimi chwilami.

Mam nadzieję, że i Tobie takie miłe wspomnienia przywołam moimi domowym wypiekami.

Dzisiaj chciałabym Ci zaproponować „Świąteczny sernik na kruchym cieście z kandyzowanymi pomarańczami”.

Świąteczny sernik na kruchym cieście
Świąteczny sernik z kandyzowanymi pomarańczami – na zamówienie: Chrzanów, Oświęcim, Trzebinia

Oto jak go dla Ciebie przygotowuję.

Zaczynam od przygotowania kruchego ciasta. Mieszam ze sobą mąkę, cukier puder, jajko, masło i troszkę proszku do pieczenia. Jak już wszystkie składniki dobrze wymieszamy, to przekładamy je do brytfanki, obkładając ją od środka. Odkładam brytfankę z ciastem do lodówki na około godzinę.

Najważniejsza, jeżeli tak można powiedzieć, część sernika to jego wnętrze. To do dzieła.
Mieszam ze sobą dwa serki – mascarpone i ricotta, dodając do nich jajka i budyń waniliowy.
Tak przygotowaną masę serową wlewam do ostudzonego ciasta i piekę w dobrze rozgrzanym piekarniku (180 st.) przez około godzinę.

W czasie kiedy sernik się piecze, ja kandyzuję pomarańcze.

Kiedy sernik jest już upieczony i wystudzony, umieszczam na nim kandyzowane pomarańcze i goździki, a czasami też cały cynamon.

Jeżeli chciałbyś u mnie zamówić taki „domowej roboty” świąteczny serniczek, to zapraszam do kontaktu.

Wszystkiego najsłodszego!

Gosia

Składniki

Mogą Cię również zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *