- 20 sierpnia 2020
- przez Gosia
-
ILOŚĆ PORCJI12
-
WAGA (OKOŁO)ok. 1 kg
-
CENA79 zł
-
DLA DZIECITak
Domowe ciasta to smak dzieciństwa, wspomnienia ciepłych rodzinnych chwil. W moim domu często piekło się ciasta na niedzielę, ale też w tygodniu można było się „załapać” wypieki Babci lub Mamy.
Takim domowym ciastem, które bardzo lubię jest ciasto ze śliwkami. Jak dla mnie jeden z bardziej tradycyjnych, polskich wypieków. Połączenie lekko kwaśnych śliwek, ze słodyczą ciasta i odrobiny cukru pudru zawsze wywołuje u mnie wiele wspomnień.
Może i Tobie takie domowe ciasto ze śliwkami przywoła na myśl równie wiele miłych chwil? Mogę je dla Ciebie zrobić.
Na początek przygotowuje kruszonkę – dobrze wymieszam masło, mąkę i cukier. Odstawię do lodówki.
Ciasto – jajka ubijam razem z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Roztapiam masło, a po ostudzeniu, kiedy już jest chłodne wlewam stopniowo do masy, cały czas miksując. Dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszane ciasto wlewam na blachę.
Następnie układam na wierzchu przecięte na pół i pozbawione pestek śliwki, skórką do ciasta. Posypuję kruszonką i piekę w dobrze rozgrzanym piekarniku (ok. 180 stopni), nie dłużej niż 45 minut.
Tak przygotowane ciasto można posypać delikatnie cukrem pudrem (ja tak robię).
Jeżeli masz ochotę na takie domowe ciasto ze śliwkami i kruszonką to skontaktuj się ze mną.
Wszystkiego najsłodszego!
Gosia
Zostaw komentarz