- 16 sierpnia 2020
- przez Gosia
-
ILOŚĆ PORCJI108
-
WAGA (OKOŁO)ok. 0,5 kg
-
CENA69 zł
-
DLA DZIECITak
Domowe ciasta na zamówienie. Tarta z owocami.
Uwielbiam tarty, dają tak dużo możliwości „poszalenia” w kuchni, że aż trudno je sobie wszystkie wyobrazić. Dla wielu kojarzą się głównie z wersją słodką, ale też jest ogromna ilość przepisów na tarty wytrawne. Te jednak nie pojawią się w moim słodkiej Domowej Kawiarence.
Tym razem chciałabym zaproponować Ci „Domową tartę z owocami”. Oto jak ją mogę dla Ciebie przygotować.
Na początek robię ciasto na tartę – tak naprawdę kluczowy składnik, decydujący o sukcesie. Musi być kruche ale nie za słabe, tak aby wytrzymywać (kiedy jest pocięte) ciężar masy oraz dodatków.
Szukałam wielu przepisów na odpowiednie ciasto do tarty na słodko i tak wypracowałam swój, gdzie mieszam odpowiednią mąkę, przesianą przez sitko mieszam z cukrem pudrem, dobrze rozrobionym masłem i niewielką ilością proszku do pieczenia.
Tak wyrobione ciast na domową tarte, odkładam do lodówki na godzinę. Dopiero po tej chłodnej przygodzie, ciasto wałkuję i układam w foremce. Nakłuwam w kilku miejsca widelcem i umieszczam na około 20 minut w bardzo dobrze rozgrzanym piekarniku – 180 stopni. Tarta tak jak moje biszkopty, bardzo lubi wysokie temperatury.
W trakcie pieczenia tarty mam czas na przygotowanie masy.
Śmietanę razem z białą czekoladą podgrzewam na parze, aż całość zrobi się jednolita i lekko zgęstnieje. Miksuję masło i dodaję wymieszaną śmietanę z białą czekoladą. Dosypuję czarne porzeczki. Tak przygotowaną masę wlewam na wcześniej wyjęte i wystudzone ciasto. Wkładam do lodówki na około godzinę. Na koniec dekoruję owocami.
Jeżeli chciałbyś u mnie zamówić taką domową tartę, to zapraszam do kontaktu.
Wszystkiego najsłodszego!
Gosia
Zostaw komentarz