- 20 sierpnia 2020
- przez Gosia
-
ILOŚĆ PORCJI12
-
WAGA (OKOŁO)ok. 1 kg
-
CENA79 zł
-
DLA DZIECITak
Domowa szarlotka z kruszonką, to również jedno z tych ciast, które od zawsze było w moim domu. Uwielbiam połączenie lekko kwaśnych jabłek, ciasta i kruszonki. Taka u mnie królowała wersja szarlotki!
Masz ochotę na takie domowe ciasto z jabłkami? Proszę bardzo. Już się robi.
Obrane jabłka, pozbawione gniazd ścieram na tarce, a następnie przesmażam na maśle z łyżką mielonego cynamonu. Następnie zabieram się za ciasto. Margarynę ucieram z cukrem, dodaję jajko, przesianą mąkę i proszek. Całość wyrabiam na jednolitą masę i odkładam na około godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotowuje kruszonkę na bazie masła, mąki i cukru. Tak przygotowana także trafia do lodówki. W sumie to może lepiej nazwać to ciasto lodowym, skoro tyle spędza czasu w lodówce? Skoro nie jest to lodowe ciasto, to teraz zabierzemy się za część rozgrzewającą!
Wyciągamy ciasto z lodówki, wykładamy na brytfankę, nakładamy jabłka, a na koniec kruszonkę. Tak przygotowane ciasto pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku (ok. 180 stopni) przez mniej więcej 45 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu, jeżeli lubicie, to można posypać jeszcze cukrem pudrem.
Jeżeli masz ochotę na taką domową szarlotkę z kruszonką, to możesz ją u mnie zamówić, daj mi znać. Upiekę ją dla Ciebie.
Wszystkiego najsłodszego!
Gosia
Zostaw komentarz