Domowa szarlotka z kruszonką – na zamówienie

Domowa szarlotka
  • ILOŚĆ PORCJI
    12
  • WAGA (OKOŁO)
    ok. 1 kg
  • CENA
    79 zł
  • DLA DZIECI
    Tak

Domowa szarlotka z kruszonką, to również jedno z tych ciast, które od zawsze było w moim domu. Uwielbiam połączenie lekko kwaśnych jabłek, ciasta i kruszonki. Taka u mnie królowała wersja szarlotki!

Masz ochotę na takie domowe ciasto z jabłkami? Proszę bardzo. Już się robi.

Obrane jabłka, pozbawione gniazd ścieram na tarce, a następnie przesmażam na maśle z łyżką mielonego cynamonu. Następnie zabieram się za ciasto. Margarynę ucieram z cukrem, dodaję jajko, przesianą mąkę i proszek. Całość wyrabiam na jednolitą masę i odkładam na około godzinę do lodówki.

W tym czasie przygotowuje kruszonkę na bazie masła, mąki i cukru. Tak przygotowana także trafia do lodówki. W sumie to może lepiej nazwać to ciasto lodowym, skoro tyle spędza czasu w lodówce? Skoro nie jest to lodowe ciasto, to teraz zabierzemy się za część rozgrzewającą!

Wyciągamy ciasto z lodówki, wykładamy na brytfankę, nakładamy jabłka, a na koniec kruszonkę. Tak przygotowane ciasto pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku (ok. 180 stopni) przez mniej więcej 45 minut.

Po upieczeniu i ostudzeniu, jeżeli lubicie, to można posypać jeszcze cukrem pudrem.

Jeżeli masz ochotę na taką domową szarlotkę z kruszonką, to możesz ją u mnie zamówić, daj mi znać. Upiekę ją dla Ciebie.

Wszystkiego najsłodszego!

Gosia

Składniki

Mogą Cię również zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *