Beza pavlova – kolorowa – na zamówienie

Beza pavlova kolorowa
  • ILOŚĆ PORCJI
    6-8
  • WAGA (OKOŁO)
    do 0,7 kg
  • CENA
    99 zł
  • DLA DZIECI
    Tak

Każda moja beza pavlova jest inna, niepowtarzalna i zawsze oryginalna. Taka szczególnie jest beza kolorowa, która zawsze inaczej pokaże nam swoje kolorowe oblicze, ponieważ to jak zmieszają się kolorowe białka jest praktycznie nie do przewidzenia. W tym tkwi jej największy urok.

Uwielbiam kolorową bezę pavlova. Mogę się bawić różnymi kolorami, mieszać je dowolnie. Zawsze powstaje zaskakujące słodkie dzieło. Najbardziej lubię jej pastelową, delikatną odsłonę. Taką wersję, ręcznie robionej kolorowej bezy pavlova przedstawiam Wam tym razem.

Na początek musimy przygotować królową, czyli samą bezę, którą następnie wypełnimy kremem śmietanowym z mascarpone i wedle uznania dekorujemy słodkościami. Masę na bezę przygotowuję z 4 dobrze ubitych białek, do których dodaję drobnego cukru. Kiedy już dobrze ją ubijemy, na sztywno, to dodaję pół łyżeczki świeżo wyciskanego soku z cytryny i (tu niespodzianka) trochę mąki ziemniaczanej 😉 Całość dobrze mieszam. Masę dzielę na dwie miski, gdzie do jednej dodaję odrobinę różowego, a do drugiej – niebieskiego, barwnika spożywczego. Aby beza zyskała swój oryginalny, wielokolorowy wygląd, masę wykładam naprzemiennie – formując ją na blasze.

Całość, kiedy już ma oczekiwany kształt, wkładam do piekarnika (koniecznie musi być dobrze rozgrzany) w opcji góra-dół – na początek na 110 stopni, a po około 15 minutach zmniejszam temperaturę do 100 stopni i tak „suszę” bezę około 2,5 godziny. Krótko nie jest, ale warto poczekać na tak przygotowaną słodycz!

Beza pavlova- kolorowa
Beza pavlova kolorowa – na zamówienie

 

Ale cóż to byłaby za beza bez kremu!? Właśnie! Dopełnieniem bezy jest odpowiedni krem, u mnie najczęściej śmietanowy z serkiem mascarpone. Robię go ze śmietany 36% i serka mascarpone. Całość dobrze mieszam, a i delikatnie dosładzam odrobiną cukru.

Kiedy nasza beza jest już wystudzona, nakładam krem i dekoruję całość kolorowymi cukierkami.

Jeżeli chciałbyś u mnie zamówić taką bezę, to zapraszam do kontaktu.

Wszystkiego najsłodszego!

Gosia

Składniki

Mogą Cię również zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *