Beza pavlova – klasyczna – na zamówienie

Beza Pavlova na zamówienie
  • ILOŚĆ PORCJI
    6-8 porcji
  • WAGA (OKOŁO)
    do 0,7 kg
  • CENA
    89 zł
  • DLA DZIECI
    Tak

Bezy pavlova to moje ulubione wypieki, czy to w wersji klasycznej, czy to w wersjach smakowych – kawowe, owocowe. Najczęściej można zobaczyć klasyczną bezę, w jej białej postaci z kremem oraz kolorowymi dodatkami – sosami, owocami, bakaliami.

Każda jest niepowtarzalna, wyjątkowa, a do tego fantastycznie chrupiąca, ukrywająca w sobie delikatny krem.

Moja propozycja na klasyczne jej wydanie, to artystyczne połączenie białek z cukrem, koniecznie ubitych na sztywno – nie ma szans aby po odwróceniu misy coś z niej wypadło! Chcąc nadać jej delikatnie cytrynowego smaku, osobiście dodaję łyżeczkę soku ze świeżo wyciśniętej cytryny.
To jednak nie koniec, w mojej bezie ląduje trochę mąki ziemniaczanej. Całość dobrze ubijam.

I gotowe. Taką masę, solidnie ubitą, wykładam na blachę i umieszczam w piekarniku, dobrze rozgrzanym, tak do 120 stopni. Sam proces pieczenia bezy jest dość długi – w sumie trwa prawie 3 godziny, gdzie na początku po kilkunastu minutach obniżam temperaturę do 100 stopni.

Kiedy moja bez bawi się z gorącym piekarnikiem, ja przygotowuję masę – do mojej klasycznej wersji bezy dodaję krem na na bazie śmietany 36% i serka mascarpone. Aby mój krem miał odpowiednią słodycz, lekko dosładzam.

Beza pavlova
Beza Pavlova klasyczna – słodkie wypieki na zamówienie

 

Kiedy beza jest upieczona, schładzam ją i wypełniam przygotowanym kremem. Na koniec dodaję różne ulubione owoce – najczęściej sezonowe, tak jak w tym przypadku pojawiły się truskawki.

Jeżeli chciałbyś taką bezę u mnie zamówić, to zapraszam do kontaktu.

Wszystkiego najsłodszego!

Gosia

Składniki

Mogą Cię również zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *