- 6 lipca 2019
- przez Gosia

-
ILOŚĆ PORCJI6-8 porcji
-
WAGA (OKOŁO)do 0,7 kg
-
CENA89 zł
-
DLA DZIECITak
Bezy pavlova to moje ulubione wypieki, czy to w wersji klasycznej, czy to w wersjach smakowych – kawowe, owocowe. Najczęściej można zobaczyć klasyczną bezę, w jej białej postaci z kremem oraz kolorowymi dodatkami – sosami, owocami, bakaliami.
Każda jest niepowtarzalna, wyjątkowa, a do tego fantastycznie chrupiąca, ukrywająca w sobie delikatny krem.
Moja propozycja na klasyczne jej wydanie, to artystyczne połączenie białek z cukrem, koniecznie ubitych na sztywno – nie ma szans aby po odwróceniu misy coś z niej wypadło! Chcąc nadać jej delikatnie cytrynowego smaku, osobiście dodaję łyżeczkę soku ze świeżo wyciśniętej cytryny.
To jednak nie koniec, w mojej bezie ląduje trochę mąki ziemniaczanej. Całość dobrze ubijam.
I gotowe. Taką masę, solidnie ubitą, wykładam na blachę i umieszczam w piekarniku, dobrze rozgrzanym, tak do 120 stopni. Sam proces pieczenia bezy jest dość długi – w sumie trwa prawie 3 godziny, gdzie na początku po kilkunastu minutach obniżam temperaturę do 100 stopni.
Kiedy moja bez bawi się z gorącym piekarnikiem, ja przygotowuję masę – do mojej klasycznej wersji bezy dodaję krem na na bazie śmietany 36% i serka mascarpone. Aby mój krem miał odpowiednią słodycz, lekko dosładzam.

Kiedy beza jest upieczona, schładzam ją i wypełniam przygotowanym kremem. Na koniec dodaję różne ulubione owoce – najczęściej sezonowe, tak jak w tym przypadku pojawiły się truskawki.
Jeżeli chciałbyś taką bezę u mnie zamówić, to zapraszam do kontaktu.
Wszystkiego najsłodszego!
Gosia
Zostaw komentarz