Beza pavlova – kawowa – na zamówienie

Beza pavlova
  • ILOŚĆ PORCJI
    12
  • WAGA (OKOŁO)
    do 1 kg
  • CENA
    109 zł
  • DLA DZIECI
    Tak

Beza pavlova kawowa? Czemu nie! Z pewnością wielu miłośników małej czarnej chętnie do kawki zje z przyjemnością wyśmienitą, lekko chrupiącą bezę.
W wyniku moich eksperymentów z różnymi smakami pavlovej, pojawiła się właśnie wersja kawowa, która tak wielu osobom wyjątkowo posmakowała. Pomyślałam, że w takim wypadku warto ją zaoferować.

Moją bezę przygotowuję z 4 białek z jajek (żółtka oddzielam, czasami robię z nich kogel mogel dla dzieci) oraz niewielkiej ilości cukru. Do utartej na sztywno masy dodaję troszkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. A dla kawowego smaku – 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.

Następnie tak przygotowaną masę bezową wykładam na blachę i formuję.

Kiedy bez rozgrzewa się w piekarniku, najpierw w temperaturze 110 stopni (bezę umieszczam w dobrze nagrzanym już piekarniku), a po kwadransie przestawiam piekarnik na temperaturę 100 stopni. W takiej temperaturze „suszy” się przez ok. dwie i pół godziny. Widać lubi ciepełko 😉

W czasie kiedy beza jest w piekarniku, ja na spokojnie przygotowuję krem na bazie śmietany 36% i serka mascarpone. A dla miłośników nieco bardziej słodszej wersji kremu, dodaję troszkę cukru.

Beza pavlova - kawowa
Domowe wypieki na zamówienie – beza pavlova kawowa

 

Kiedy beza po wyciągnięciu z piekarnika jest już schłodzona, wówczas wypełniam ją kremem, a całość dekoruję czekoladą deserową.

Jeżeli masz ochotę na taką słodką, chrupiącą, kawową bezę pavlova, to daj znać. Zrobię taką dla Ciebie.

Wszystkiego najsłodszego!

Gosia

Składniki

Mogą Cię również zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *