- 15 sierpnia 2020
- przez Gosia

-
ILOŚĆ PORCJI12
-
WAGA (OKOŁO)do 1 kg
-
CENA109 zł
-
DLA DZIECITak
Beza pavlova kawowa? Czemu nie! Z pewnością wielu miłośników małej czarnej chętnie do kawki zje z przyjemnością wyśmienitą, lekko chrupiącą bezę.
W wyniku moich eksperymentów z różnymi smakami pavlovej, pojawiła się właśnie wersja kawowa, która tak wielu osobom wyjątkowo posmakowała. Pomyślałam, że w takim wypadku warto ją zaoferować.
Moją bezę przygotowuję z 4 białek z jajek (żółtka oddzielam, czasami robię z nich kogel mogel dla dzieci) oraz niewielkiej ilości cukru. Do utartej na sztywno masy dodaję troszkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. A dla kawowego smaku – 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.
Następnie tak przygotowaną masę bezową wykładam na blachę i formuję.
Kiedy bez rozgrzewa się w piekarniku, najpierw w temperaturze 110 stopni (bezę umieszczam w dobrze nagrzanym już piekarniku), a po kwadransie przestawiam piekarnik na temperaturę 100 stopni. W takiej temperaturze „suszy” się przez ok. dwie i pół godziny. Widać lubi ciepełko 😉
W czasie kiedy beza jest w piekarniku, ja na spokojnie przygotowuję krem na bazie śmietany 36% i serka mascarpone. A dla miłośników nieco bardziej słodszej wersji kremu, dodaję troszkę cukru.

Kiedy beza po wyciągnięciu z piekarnika jest już schłodzona, wówczas wypełniam ją kremem, a całość dekoruję czekoladą deserową.
Jeżeli masz ochotę na taką słodką, chrupiącą, kawową bezę pavlova, to daj znać. Zrobię taką dla Ciebie.
Wszystkiego najsłodszego!
Gosia
Zostaw komentarz