Beza pavlova – jagodowa – na zamówienie

Beza pavlova jagodowa
  • ILOŚĆ PORCJI
    6-8
  • WAGA (OKOŁO)
    ok. 0,7 kg
  • CENA
    89 zł
  • DLA DZIECI
    Tak

Tak, jak już wspominałam, każde ciasto jest niepowtarzalne, na swój sposób oryginalne i jedyne w swoim rodzaju. Co w przypadku bez jest szczególnie widoczne. Nie ma dwóch takich samych, a każda ma swój niepowtarzalny kształt.

Bezy pavlova to moje ulubione wypieki. Mogę je przygotowywać na różne sposoby, a jedynie wyobraźnia może ograniczać co do ich wariantów. Bezom można nadawać dowolny kolor, a kształt dopieszczać swoją wyobraźnią. Najczęściej przygotowuję klasyczną bezę pavlova, aczkolwiek jej smakowa warianty zaczynają pojawiać się w mojej pracowni.

Dzisiaj przedstawiam Wam jagodową bezę pavlova, z kremem mascarpone i jagodami.

Na początek zabieram się za najważniejszą część – samą bezę. Mam na nią swój własny, oryginalny przepis. 4 białka ubijam na sztywno, stopniowo dodając drobny cukier. Kiedy całość jest już dobrze ubita, a cukier rozpuszczony, wówczas przychodzi czas na pół łyżeczki soku z cytryny i odrobinę mąki ziemniaczanej (tak właśnie – mąki ziemniaczanej, której ja się akurat w takim przepisie nie spodziewałam, dopóki sama nie wypróbowałam!). Co to jednak za beza jagodowa, bez odpowiedniego koloru? Aby go uzyskać dodaję troszkę fioletowego barwnika spożywczego.

Tak przygotowaną masę biorą i formuję bezę na blasze. Kiedy już mam przygotowany odpowiedni kształt bezy i wielkość jaką chcę uzyskać, wówczas beza ląduję w dobrze rozgrzanym piekarniku (opcja góra-dół) na początku 110 stopni, a po około 15 minutach zmniejszam temperaturę do 100 stopni i „suszę” bezę mniej więcej dwie i pół godziny.

Ale co to za beza pavlova bez kremu i dodatków? W tym przypadku przygotowuję oprócz odpowiedniego kremu, także sos jagodowy 😉

I tak w rondelku gotuję jagody z niewielką ilością wody. Najlepiej oczywiście świeże, nie mrożone, dlatego też ta wersja bezy najczęściej jest u mnie sezonowo. Kiedy jagody mają już odpowiednią konsystencję, dobrze się zagotują, wówczas dodaję odrobinę cukru, który pozwoli nadać im bardziej słodki smak. Ale to nie koniec. Tu ponownie pojawia się mąka ziemniaczana, którą lekko rozrabiam z zimną wodą. Następnie dodaję ją do zagotowanych jagód i całość gotuję. Piękny sos z kawałkami borówek gotowy! Teraz musi się ostudzić, aby później wylądować na bezie.

Jeszcze krem, bo cóż to byłaby za beza bez dobrego kremu. Ja najczęściej przygotowuję go na bazie śmietany 36% i serka mascarpone, dosładzając wedle uznania.

Kiedy mam już wszystko – wystudzoną bezę, schłodzony sos jagodowy i krem – przychodzi czas na najlepsze, przygotowanie całej jagodowej bezy pavlova.

Beza pavlova jagodowa
Beza pavlova – jagodowa – na zamówienie

 

Tak powstaje chrupiąca, z delikatnym kremem, jedna z moich ulubionych bez – taka, o której podniebienie nie może później długo zapomnieć 😉

Jeżeli chciałbyś taką bezę u mnie zamówić, to zapraszam.
Wszystkiego najsłodszego!
Gosia

Składniki

Mogą Cię również zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *